Poklon za uzvanike na vjenčanju

POKLON ZA UZVANIKE NA VJENČANJU – URADI SAM/A?

Planiranje vjenčanja je i radosno i stresno, a uz današnje probleme, postalo je još stresnije i neizvjesnije. Što kažeš na to da smanjimo taj stres?

Jesen sa svojim zrelim plodovima je na vratima, a među njima su i slatki plodovi šljiva. Iskoristi to! Pitaš se kako?
Evo odgovora!

Izradi poklon za uzvanike na svom vjenčanju.

Sigurno imaš baku ili majku koje su majstorice u spremanju zimnice i koje možeš tražiti pomoć. Ako ti baka i majka nisu pri ruci, nije problem. Sve što ti treba je slobodan vikend, voće, teglice, šećer, pleh, pećnica i malo dobre volje da ispečeš svoj prvi pekmez/marmeladu od šljiva. Uspjet ćeš, vjeruj mi!

Pozitivne strane:
*Izradit ćeš poklone za svoje uzvanike.
*Ukoliko na vjenčanju bude manje uzvanika od planiranog, imat ćeš zimnicu.
*Naučit ćeš raditi ukusnu marmeladu/džem za svoju obitelj.

U svakom slučaju si na dobitku!
Idemo redom.

Istraži lokalne OPG-ove ili ponudu voća na tržnici. On-line ili u nekom od trgovačkih centara pogledaj ponudu malenih staklenih teglica.
Svakako možeš istražiti neke recepte za marmelade/džemove. U ovom slučaju preporučam marmeladu/džem od šljiva zato što je, po meni, najjednostavniji za napraviti.

Za probu možeš kupiti 1-2 kg šljiva, operi ih, očisti od koštica i posloži u pleh. Pećnicu zagrij na 220ºC. Ako su šljive jako slatke stavi 5% šećera od ukupne količine očišćenih šljiva ili malo manje, ako nisu preslatke stavi 10%. Dodaj cimet i vanilin šećer po želji i stavi pleh u pećnicu.


Peci dok ne dobiješ skoro kremastu strukturu miješajući povremeno.
Teglice steriliziraj na način da ih prokuhaš. Stavi ih u hladnu vodu i neka voda zakuha. Teglice izvadi iz vruće vode i ocijedi neposredno prije punjenja (jednu po jednu, ne sve odjednom izvaditi).


Ovako izgledaju šljive napola gotove

Kad sadržaj iz pleha dobije džemastu teksturu, prebaci sve u dublju posudu i štapnim mikserom usitni dijelove šljiva. Ako želiš džem, ostavi kako jest.

Vruće teglice puni marmeladom/džemom, a zatim ih dobro zatvori. Prilikom zatvaranja pripazi da je rub teglice čist. Pune i zatvorene teglice pusti da se ohlade preko noći, a sljedeće jutro isprobaj marmeladu na toplom mirisnom kruhu za doručak.

Nije teško, zar ne?

Naravno da možeš napraviti marmeladu/džem i bez šećera. Sigurna sam da ćeš teglicom marmelade bez šećera obradovati uzvanika/cu koji ne smiju konzumirati šećer.

Tvoji pokloni za uzvanike su gotovo spremni. Dok čekaju na polici potrebno je izraditi etiketice koje će uključiti detalje vezane uz vjenčanje i sadržaj teglice. To možeš izraditi sama u nekom od digitalnih alata ili zatraži pomoć od prijatelja. Ukoliko ti se sviđaju baš ovakve ili slične etiketice, slobodno mi se javi ovdje da ti prilagodim ove ili izradim etikete po tvojoj želji.  Etikete isprintaj, izreži, napiši sadržaj teglice te uz malo tkanine i trakice zaokruži izgled poklona za uzvanike. I to je to!

Nadam se da ti se ideja svidjela.
Do sljedećeg posta, lijep pozdrav!

Ana

Shopping Cart