Kako oslikati šalicu za kavu ili čaj?

KAKO OSLIKATI ŠALICU?

Sigurno si naišao/naišla na slike oslikanih šalica i pitaš se kako oslikati šalicu po svom guštu. Jednostavno je i zabavno! Sigurna sam da već sad želiš iznenaditi dragu prijateljicu ili prijatelja za Božić/ rođendan ili tek tako.  Možda tvoja prva oslikana šalica neće biti idealan primjerak za izložbu, ali druga, treća i svaka sljedeća sigurno hoće.

Potreban materijal za oslikavanje šalice:
– keramička šalica
– boje za porculan (možete ih pronaći u nekom od hobby shopova ili Intersparu)
– kistovi
– papir
– olovka
– crni flomaster (nije nužno)
– ljepljiva traka
– pećnica
– i naravno dobra volja!

Krenimo redom. Najprije razmisli što želiš nacrtati/napisati. Ukoliko daruješ prijatelja/prijateljicu razmisli ima li on/ona svoju omiljenu poštapalicu ili izreku. Mogućnosti je bezbroj!
Za početak napravi skicu teksta/slike na papiru te provjeri hoće li dimenzije skice odgovarati dimenzijama šalice. Kada budeš zadovoljan/na izgledom skice slijedi korak broj 2.

Skicu stavi na prozorsko staklo i olovkom preslikaj sadržaj na stražnju stranu papira. Skicu možeš dodatno urediti tako da škarama ukloniš višak papira koji će ti smetati prilikom postavljanja papira sa skicom na šalicu. Papir učvrsti za šalicu ljepljivom trakom, a zatim olovkom iscrtaj svoj dizajn s prave strane kako bi se ono što želiš nacrtati preslikalo na šalicu. Pažljivo ukloni papir i provjeri je li sve preslikano na šalicu i olovkom popravi nedostatke direktno na šalici.
Vrijeme je za oslikavanje šalice. Tanjim kistom nanesi boju na naznačena mjesta. Potrebna je mirna ruka i strpljenje. Kada je šalica oslikana, boju je potrebno učvrstiti, a za to će ti trebati pećnica. Zagrij pećnicu na 160˚C i u njoj “peci” oslikanu šalicu 90 minuta. Nakon 90 minuta pusti šalicu da se ohladi zajedno s pećnicom. Ohlađena šalica je tada spremna za uporabu.

Sigurna sam da ćeš mnogim šalicama za kavu ili čaj dati svoj osobni pečat i da ćeš njima oduševiti već ovog Božića nekog od svojih kolega, prijatelja i članova obitelji. Dodaj u šalice omiljeni čaj ili kavu i darivanje može početi.

Sretan i blagoslovljen Božić!

Ana

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Shopping Cart